HUBS: Tulevaisuuden työelämätaitoja ei opita koulun penkiltä käsin

Tämä blogiteksti Tulevaisuuden työelämätaitoja ei opita koulun penkiltä käsin julkaistaan osana Talentchainin ja HUBSin yhteistyökurssia Tulevaisuuden työelämätaidot. Blogitekstin on kirjoittanut Sara Suutari. Tutustu muihin Talentchainin blogin työelämätaitoja käsitteleviin julkaisuihin:

Tulevaisuuden työelämätaitoja ei opita koulun penkiltä käsin

Kun sain tehtävän aiheen “tulevaisuuden työelämätaidot” tietooni, tiesin heti mistä alan kirjoittaa. Tulevaisuudessa työelämätaitoja ei tosiaankaan opita koulun penkiltä käsin, vaan aivan jossain muualla ja osittain ehkä jopa syntymästään asti. Lähteitä tehtävääni etsiessä löysin useita artikkeleita, joihin oli muodostettu listoja, millaisia taitoja tulevaisuuden työelämässä tullaan oikeastaan tarvitsemaan. Tein huomion, joka pisti silmääni. Joka ikisessä listassa mainittiin muutamat tietyt taidot. 

Tunneäly, vuorovaikutustaidot sekä oma identiteetti ja persoona. Nuo ovat ne taidot, mitä listoissa lukivat. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, eikö?

Tunneäly, vuorovaikutustaidot sekä oma identiteetti ja persoona. Nuo ovat ne taidot, mitä listoissa lukivat. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, eikö? Mutta sitä se ei ole, eikä tule tulevaisuudessakaan olemaan. Nuo taidot, mitä tulevaisuudessa tullaan työelämässä tarvitsemaan, saivat minut ajattelemaan asian varjopuolia. Ovatko luonteeltaan empaattiset ja sosiaaliset henkilöt etulyöntiasemassa tulevaisuuden työelämässä? Uuvummeko me entistä enemmän, kun työ vaatii koko persoonan heittäytymistä mukaan? 

“Tunne huominen” -nimisessä podcastissa, “Tulevaisuuden työelämä – pitääkö olla huolissaan” -nimisessä jaksossa haastatellaan Perttu Pölöstä, joka kertoo omasta urapolustaan. Hän kertoo jaksossa harvinaisesta kurssista, jossa oli mukana, mutta mainitsee pian jakson edetessä, että kurssille hän oli päässyt suhteiden kautta. Tämä on tietysti hienoa, mutta tätä juuri tarkoitin sillä, että ovatko toiset henkilöt etulyöntiasemassa tulevaisuudenkin työelämässä. Vuorovaikutustaidot ovat kehitettävä taito, mutta toiset ihmiset ovat luonnostaan hyvin sosiaalisia ja taitavia vuorovaikutuksessa, ovatko he silloin paremmassa asemassa työnhaussa? Tätä on hyvä jokaisen pohtia omalta kohdaltaan, mitä mieltä asiasta on.  

Aikaisemmin kerroin, ettei tulevaisuuden työelämätaitoja opita koulun penkiltä käsin, mutta voisiko tulevaisuudessa asiat olla sittenkin toisin. Pitäisikö kouluihin lisätä vuorovaikutustaitoja kehittävää opetusta, ettei opiskelu olisi pelkkää penkissä istumista ja muistiinpanojen kirjoittamista. Jos alakouluista lähtien lapsille opetettaisiin kouluissakin vuorovaikutustaitoja, voisi tulevaisuudessa työelämässä olla helpompaa olla vuorovaikutuksellisesti taitava. Kuitenkin tulee ottaa huomioon, että meitä ihmisiä on monenlaisia. On introvertteja sekä ekstroverttejä ja siihen väliinkin mahtuu monenlaisia ihmisiä. Joten jokaisesta ihmisestä ei saada sosiaalista sekä vuorovaikutuksesta nauttivaa ihmistä.  

Oma persoona täytyy heittää peliin aivan täysin ja introverttienkin “täytyy” olla vuorovaikutuksellisia sekä sosiaalisia, että tulevaisuuden työelämässä pärjää.

Tulevaisuuden työelämä voi siis varmasti uuvuttaa aivan eri tavalla kuin aikaisemmin työelämä. Oma persoona täytyy heittää peliin aivan täysin ja introverttienkin “täytyy” olla vuorovaikutuksellisia sekä sosiaalisia, että tulevaisuuden työelämässä pärjää. En tietenkään väitä, ettei aikaisemmin työelämä olisi uuvuttanut, mutta huomioon tulee ottaa se, että uupuminen on johtunut aivan eri syistä. Työ on voinut olla fyysisempää, kun nykyään fyysistä työtä helpottaa monenlaiset tekniikan laitteet. Työpäivät on aikaisemmin voineet olla pidempiä, kun tekniikan laitteita ei ole ollut apuna, joten työnteko on ollut hitaampaa

Ilmarisen julkaisemalla YouTube –videolla “Kun minä menen töihin: Miltä työelämä näyttää 2030” nuori poika vertaa hänen tulevaa työtä, hänen isovanhempiensa kertomuksiin työelämästä. Poika sanoo, että hän haluaa mennä töihin iloisena, eikä aina valittaa, että on maanantai tai selkeä kipeänä. Poika kertoo, että työn pitää olla hauskaa ja töissä pitää olla kivat kaverit. Pojan sanat tiivistävät hyvin ajatukset, kun verrataan tulevaisuuden sekä menneisyyden työelämää. 

Tulevaisuuden työelämätaidot ovat hyvin vaativat sekä työtä tullaan tekemään koko omalla persoonallaan. On kuitenkin hienoa, että nuo taidot: tunneäly, vuorovaikutus sekä identiteetti ovat kaikki kehitettäviä taitoja ja jokaisella on aivan oma tapansa tuoda taidot omassa toiminnassaan esille. Toivon, että tulevaisuudessa myös huomioidaan luonteenpiirteiden erot, eikä jokaisen ihmisen täydykään olla se äänekkäin tai sosiaalisin työntekijä työpaikalla.

Sara Suutari

Pysy kuulolla, sillä Saran toinen teksti: Suhteilla työelämään – Hyvä vai huono asia? julkaistaan 19.4.2021.

——————————————————————————————————————

Lähteet:  

Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppimisen edistäminen kouluissa, 2019, Mäkinen T., & Karppinen A.: https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/64086/1/kaytannon%20vinkkeja%20tunne.pdf 

Top 10 –taidot tulevaisuuden työelämässä, 21.10.2019, Admin: https://www.studentwork.com/fi-fi/blogi/top-10-taidot-tulevaisuuden-tyoelamassa/ 

Bisneskurssit, Tulevaisuuden työelämätaidot: https://bisneskurssit.fi/tulevaisuuden-tyoelamataidot/ 

Kauppalehti, Näitä taitoja tarvitset tulevaisuuden työelämässä, kun tekoäly saapuu toimistoihin, 24.9.2018, Isku: https://studio.kauppalehti.fi/isku/mitka-ovat-tarkeimmat-taidot-tulevaisuuden-tyoelamassa 

Ukko.fi, Työelämä tulevaisuudessa -Mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan työelämässä pärjäämiseen, 6.2.2019, Piia Peiponen: https://www.ukko.fi/blogi/tyoelama-tulevaisuudessa/ 

Visma, Työelämän murros haastaa työntekijän, 19.4.2019: https://www.visma.fi/blog/tyoelaman-murros-haastaa-tyontekijan/ 

Youtube, Kun minä menen töihin: Miltä työelämä näyttää 2030, Ilmarinen, 24.9.2019: Kun minä menen töihin: miltä työelämä näyttää 2030 – Ilmarinen 

Podcastit:  

·       – Tunne huominen, tulevaisuuden työelämä – pitääkö olla huolissaan

        – #loistatyössäsi, tulevaisuuden työelämän avaintaito on tunneäly