Kirje rekrytoivalle esimiehelle

Arvoisa rekrytoiva esimies

Muistathan kuinka merkittävässä roolissa olet? Haastatellessasi kesätyöntekijöitä annat monelle nuorelle henkilölle hänen elämänsä ensimmäisen kokemuksen työhaastattelusta. Valmistautuessasi toivoisin sinun miettivän haastattelutilannetta hakijan näkökulmasta: hakijaa jännittää, haastattelutilanne itsessään, sen panos ja kenties myös sinä esimiehenä. Haastattelun tavoitteena on selvittää, onko hakija yritykseemme soveltuvan oloinen: yhteistyötaitoinen, oppimiskykyinen ja työhaluinen. Se miten onnistut tuossa selvitystyössä on eniten omalla vastuullasi.

Tulevaisuuden valmiita tekijöitä ei vielä ole, meidän vastuullamme on opettaa ja kouluttaa heidät. Meidän tulee olla niitä aikuisia, jotka kertovat nuorille, mitä siellä työelämässä oikein tapahtuu. Monen nuoren elämässä yksittäiset sattumukset saattavat vaikuttaa kelkan suuntaan. Jokaista hakijaa et ehdi haastattelemaan etkä kaikkia haastateltuja palkkaamaan. Voit kuitenkin vaikuttaa siihen, millainen kokemus hakijalle jää työnhakuprosessista. Mitä hakija kertoo meidän yrityksestä kavereilleen ja hakeeko hän kenties meille uudelleen? Ja jos prosessin jälkeen tarjoat hänelle tehtävää, saathan varmasti myöntävän vastauksen?

Toivot hakijan valmistautuvan hyvin haastatteluun, tutustuvan yritykseen ja tehtävään ja osaavan vastata sujuvasti kysymyksiisi omista vahvuuksistaan, motiiveistaan ja tulevaisuuden tavoitteistaan. Teethän myös oman osasi? Tutustu huolellisesti hakijan dokumentteihin, mieti kysymykset valmiiksi ja keskity luomaan haastattelusta mukava keskustelu, siten saat hakijasta enemmän irti.

Mieti myös mitä hakijalle lupaat. Hakijaa kiinnostaa kaikkein eniten, koska teet päätöksiä. Kerro siis tarkasti, miten hakuprosessi etenee, kuka, koska ja miten tuloksista ilmoitetaan. Ja lupaa vain sen verran, että voit lupauksesi lunastaa.

Hartaimman toiveeni säästin loppuun. Yllätä hakija kysymällä, miten meillä meni. Millainen fiilis sinulle jäi haastattelun jälkeen? Saitko riittävän hyvän kuvan tehtävästä ja yrityksestä ja vastaukset omiin kysymyksiisi? Jäät ainakin mieleen!

 

Rekryterveisin

HR-kumppanisi

 

Kirjoittaja Terhi Ruutinen on rekrytoinnin ammattilainen, joka innostuu ihmisten kohtaamisesta ja nauttii onnistuneista haastatteluista.

Terhin LinkedIn-profiili