Onnistuneesti työelämään poikkeusaikana – Nappaa talteen Soldemin 6 parasta vinkkiä etäajan perehdyttämiseen

Tämä Taru Alvarezin kirjoitus ”Onnistuneesti työelämään poikkeusaikana – Nappaa talteen Soldemin 6 parasta vinkkiä etäajan perehdyttämiseen ” julkaistaan osana Talentchainin Nuori mieli -aiheista teemaa, jossa käsittelemme näkökulmia ja työkaluja nuoren mielen hyvinvointiin. Pidämme seuraavan Nuori mieli -tapahtuman 22.4.2021 aiheesta Onnistuneesti työelämään poikkeusaikana Teams-etätapahtumana.

Päivän ohjelmaan ja ilmoittautumiseen tästä.

Talentchain Nuori mieli: Onnistuneesti työelämän poikkeusaikana 22.4.2021
Päivän ohjelma: 22.4.2021 Onnistuneesti työelämään poikkeusaikana. Klikkaamalla saat ohjelman isommaksi.

Viimeinen vuosi on toden totta ollut varsin poikkeuksellinenMuutoksessa piilee kuitenkin aina mahdollisuus uuden oppimiseen ja niin on käynyt meillekin. Avaan kirjoituksen lopussa, mitkä asiat meillä Soldemilla ovat nousseet tärkeimmiksi opeksi etäajan uusien työntekijöiden onnistuneessa perehdyttämisessä. 

Meille suurin muutos oli noin vuosi sitten kun hyppäsimme rohkeasti aika lailla tuntemattomaan eli etätöihin. Etätyö oli aikaisemmin lähinnä ollut jotain tulevaisuuden visiointia, mahdollisesti mahdollisuus, mutta vielä aika kaukana päivittäisestä todellisuudesta. Sitten käytännössä silmänräpäyksessä melkein koko toimisto siirtyi etätöihin. Tiimipäälliköt ja asiakkuuspäälliköt ajoivat ympäri Tamperetta toimittaen henkilöstölle tietokoneita ja työtuoleja kotiin ja Hr laati ahkeraan etätyösopimuksia. Etätyön tekemisessä ja sen johtamisessa on ollut luonnollisesti omat oppimisen paikkansa, mutta olemme siinä onnistuneet jopa paremmin kuin mitä osasimme odottaa. Muutoksessa meitä on auttanut vahva yrityskulttuuri, johon kuuluu avoimuus, auttaminen, yhdessä tekeminen, selkeät tavoitteet sekä vahvat rutiinit. Erityisesti me-henki ja avoin keskustelukulttuuri ovat pitäneet huolen siitä, että olemme nopeasti sopeutuneet muutokseen ja koko henkilöstö on ollut kehittämässä uusia toimintamalleja uuteen toimintaympäristöön. Soldemin yrityskulttuuri on ehdottomasti yksi meidän tärkeimmistä menestystekijöistämme. 

Perinteisesti olemme olleet erittäin hyviä saamaan uudet työntekijät integroitumaan osaksi meidän yrityskulttuuriamme. Työskennellessä täydessä toimistossa, jossa jokainen yrityksen henkilö haluaa auttaa sinua onnistumaan, on helppo tuntea olevansa osa isompaa kokonaisuutta. Etäaikana tästä yhtälöstä on kuitenkin jäänyt uupumaan yksi tärkeä elementti, fyysinen läsnäolo. Ennen täysi toimisto onkin melko tyhjä ja valtaosa ihmisistä tekee töitä etänä korona tilanteen takia. Käytännön työn opettaminen tapahtuu hyvin samalla lailla, mutta muihin soldemlaisiin tutustuminen on aivan toisenlaista kuin ennen. Työn oppimisen lisäksi uuden työntekijän pitäisi oppia myös työpaikan kulttuuri ja päästä osaksi ”heimoa”. Tämä ei ole mahdollista pelkästään opastamalla käytännön työhön vaan se vaatii vapaata vuorovaikutusta organisaation eri jäsenten kanssa. Kulttuuria ei opita kalvosulkeisista, sitä pitää elää ja hengittää.  

Uuden oppimisen paikka onkin siinä, miten uudet työntekijät saadaan osaksi yrityskulttuuria, kun spontaanit kohtaamiset kahvipaikalla ovat radikaalisti vähentyneet. 

Meillä on myös vielä paljon tästä opittavaa, mutta tässä parhaat vinkkini tähän mennessä kertyneistä opeista: 

  1. Lisää vapaanvuorovaikutuksen määrää varmistamalla, että viikkoon kuuluu kohtaamisia missä ei ole valmiiksi määriteltyä asiaa
  2. Ymmärrä, että etäkanavia käyttäen luottamussuhteen syntyminen vie vähän enemmän aikaa
  3. Pyri luomaan tilanteita, joilla uudet ja vanhat työntekijät saadaan vuorovaikuttamaan keskenään
  4. Älä esittele yritysjohtoa vain nimillä ja titteleillä vaan pyydä mieluummin live esittäytymistä tai videoterveisiä
  5. Uskalla kysyä ja puhua tunteista
  6. Kokeile rohkeasti ja pyydä palautetta

 

Kirjoittaja
Taru Alvarez
HR-päällikkö
Soldem

P.s.

Lataa Nuoren mielen hyvinvointiin keskittyvät opas Puhumalla mieli hyvinvoivaksi tästä.

>>> Katso Nuoren mielen voima: Miten tunnistamme ja hyödynnämme nuorten osaamisen erityispiirteet työpaikoilla? täältä. <<<