Talentchainin 7 seuraavaa vinkkiä välivuoteen
Tämä Laura Vainion kirjoitus ”7 vinkkiä välivuodeksi” julkaistaan osana Talentchainin Työllistymispolut-teemaa, jossa käsittelemme teesejä 2020-luvun työelämätaidoista. Laura Vainio toimii Talentchain-verkoston projektipäällikkönä tavoitteenaan edistää nuorten parempaa työelämää.
Lauran vinkki kaikenikäisille on, että vaikka et nuorena olisikaan pitänyt välivuotta, pidä ainakin jossain vaiheessa urapolkuasi. Pieni tuumaustauko voi tehdä hyvää.
—————————————————————————————————————
Tutuistuitko jo?
—————————————————————————————————————
Talentchainin 7 seuraavaa vinkkiä välivuoteen
Edellisessä vinkkilistauksessa kehotimme suunnittelemaan, matkustamaan, tekemään töitä ja kartoittamaan työelämätaitoja, avaamaan suun omista kiinnostuksen kohteista, hankkimaan supervoiman kaltaisia pätevyyksiä ja opettelemaan myyntiä. Jos ehdit tehdä jo kaikki seitsemän tai listaus ei tyydyttänyt, tarjoamme tässä kirjoituksessa Talentchainin seuraavat 7 vinkkiä välivuoteen.
1. Verkostosi voima ja mahdollisuudet
Vanhemmat, isosisarukset, sukulaiset, naapurit, harrastuskaverit, kaverit ja kaverien vanhemmat, vanhat työnantajat. Listaa tai kuvita oma verkostosi eli ihmisiä, joita tunnet. Jos kerrot heille kaikille viettäväsi välivuotta ja etsiväsi mahdollisuuksia ____ saralla, saat varmasti monta neuvoa mutta myös arvokkaita kontakteja tai tarjouksia. Pitää vain jaksaa avata suu riittävän monta kertaa. Ensimmäisellä kerralla se tuskin tulee.
Sinut tuntevat ihmiset osaavat myös suositella sinua eteenpäin.
Elävä esimerkki verkoston voimasta on Powerin Suomen asiakaspalvelua vetävä Sanna Rantasalo-Keinonen. Talentchainin haastattelussa Sanna kehottaa rohkeasti kertomaan omista tavoitteistaan omalle verkostolle. Kannattaa muistaa, että sinut tuntevat ihmiset osaavat myös suositella sinua eteenpäin.
Julkaisemme Sannan urapolun ja Powerin esittelyn piakkoin Youtube-kanavallamme. Tutustu sillä välin muiden haastateltavien urapolkuihin ja välivuosivinkkeihin. Ja tietenkin, muista tilata Talentchain-kanava.
2. Pura pettymyksesi palasiin
Et päässyt kouluun ja nyt ottaa pannuun? Varmasti. Kaikki eivät pidä välivuotta vapaaehtoisesti. Vielä enemmän ottaa pannuun, jos on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa pääsykokeisiin pänttäämiseen eikä opiskelupaikka silti jostain syystä auennut. Ja salaa saattaa ärsyttää, miksi paljon vähemmän päntännyt ja kevään bilettänyt kaveri pääsi opiskelemaan. Kolminkertaisesti ottaa pannuun, jos ärsyttävät sukulaiset ja naapurit urkkivat ja pohtivat, mikset päässyt kouluun.
Ota pettymys mahdollisuutena oppia ja kasvaa. Vello ja märehdi vähän aikaa pettymyksessä ja huomioi, miltä sinusta silloin oikeasti tuntuu. Testaa erilaisia tapoja käsitellä pettymystä, esimerkiksi kirjoittaminen, kiukuttelu, mielipahan poisto urheilulla, kavereiden kanssa avautuminen ja itsekseen itkeminen. Testaa, mikä sopii sinulle. Jos pettymys tuntuu ylitsepääsemättömältä, juttele läheisen aikuisen tai Omavalmentajan kanssa. Yksin ei tarvitse olla. Jonain päivänä pettymys ei enää ole niin paha peikko kuin juuri nyt – usko pois – mutta nyt kannattaa ensisijaisesti tutkiskella ja antaa tilaa sille pettymyksen tunteelle.
3. Auta
Tee vapaaehtoistyötä tai auta läheisiäsi muuten vain. Pyyteetön auttaminen on palkitsevaa. Lisäksi sen voi lisätä CV:hen… Mutta ensisijaisesti se on palkitsevaa ja auttaa jotakuta suoraan. Näet välittömästi palveluksesi voiman. Kun valjastaa omat voimavaransa ja osaamisensa muiden auttamiseen, päästään suoraan ihmisyyden ja inhimillisyyden ytimeen. Näkee muutakin kuin oman napansa.
4. Rakenna pohjaa kohti tavoitetta
Jos tietyn tiedekunnan tai opintosuuntauksen ovet eivät vielä avautuneet, opiskele jotain sensuuntaista. Saat sitä kautta erinomaisen pohjan tavoiteopinnoillesi ja saatat löytää uusiakin kiinnostuksen kohteita. Vaihtoehtoja on liuta ja tässä muutamia esimerkkejä:
- ammattikoulu ammattikorkeakoulun sijaan
- ammattikorkeakoulu yliopiston sijaan
- kansanopistot
- kesäyliopisto
- avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnot
- iltalukio
- valmennuskurssit
- MOOC-kurssit verkossa
- kiinnostavan aineen tekeminen käytännön työssä.
Jos horisontissa kiinnostaa vaikkapa ura markkinoinnin ja myynnin ammattilaisena, on reittejä yhtä monta kuin tekijääkin. Voit koota oman urapolkusi vaikkapa iltalukion ja avoimen yliopiston psykan ja viestinnän kursseista, ammattikorkeakoulun markkinoinnin tradenomin tutkinnosta, tekemällä myyntiä ja markkinointia käytännön työnä, katsomalla sata TED-videota markkinoinnista ja myynnistä tai opiskelemalla kauppatieteitä johtamisen tai markkinoinnin suuntauksella. Pyri katsomaan tavoitteitasi niin laajalla perspektiivillä kuin mahdollista ja löytämään itsellesi sopiva polku.
5. Tee mitä haluat – yrittäjänä
Eikö ovi työelämään tahdo avautua mitään reittiä vaikka kuinka yrittäisi? Ehkä yrittäminen onkin sinun reittisi haluamallesi polulle. Yrittäjänä voi olla enemmän riskejä, mutta hyvinkin pienellä pääomalla voit laittaa pystyyn yksinkertaisen kioskin tai putiikin. Tai voit alkaa myydä osaamistasi ja päästä parhaimmillaan kokonaan ilman alkuhankintoja.
Yrittäjänä voit olla itse itsesi pomo ja ainakin periaatteessa tehdä mitä haluat. Jos koet olevasi puutarhanhoidon mestari, mutta jostain syystä potentiaaliset työnantajat eivät ole vielä sitä ymmärtäneet, kerää itse asiakaskuntasi naapureistasi ja asuinalueeltasi. Keräät samaan aikaan tuloja, pidempiaikaisia asiakkuuksia ja referenssejä potentiaalisia työnantajia tai asiakkaita varten.
Jos ”oikea yrittäjyys” tuntuu liian isolta jutulta, aloita matalalla kynnyksellä kevytyrittäjänä vaikkapa Omapajan kautta. Joskus matala kynnys on paras. Ehkä puutarhanhoito ei ollutkaan se juttu. Ei siinä mitään! Ainakin tuli nähtyä ja koettua – sekä opittua organisoinnista, myynnistä ja asiakashankinnasta. Pillit pussiin vaan ja uutta matoa koukkuun.
6. Muuta omillesi
Hyvä tapa ottaa elämäänsä omiin käsiinsä on hommata oma kämppä ja alkaa pyörittää omaa taloutta. Raha-asioista oppii yllättävän paljon, kun talouden tulot ja menot on pelkästään omissa käsissä. Itsenäistyminen pitää myös pienen paineen siitä, että töitä on tehtävä tai opintotukea ansaittava, jos kotona olisikin päässyt vähän helpommalla.
Tuntuuko itsekseen asuminen liian rajulta vaihtoehdolta tai kalliilta? Nappaa kaveri ja muuttakaa yhdessä kimppakämppään. Oman taloudenhallinnan lisäksi opit kämppiksen kanssa asumisesta ja yhteisten sääntöjen asettamisesta. Lisäksi likelläsi on aina joku – varsinkin jos muutat pois vanhalta asuinpaikkakunnaltasi eikä vanhaa tuttua turvaverkostoa olekaan enää käsien ulottuvilla.
7. Lue ja kuuntele kirjoja
Kirjat ovat erinomainen tapa oppia elämästä ja ihmisistä varsinaisen elämisen lisäksi. Elämäkerroista näkee muiden ihmisten mielenkiintoisia polkuja, tietokirjoista oppii tärkeää faktaa ja sivistyy, fiktio rikastaa mielikuvitusta ja self help auttaa kasvamaan. Jokaiselle löytyy sopivia genrejä, kirjailijoita ja tapoja lukea tai kuunnella kirjoja. Jos haluat viedä lukuelämyksen astetta pidemmälle, kirjoita kirjoista muistiinpanoja tai esseitä. Oma ymmärryksesi kirjoitetusta kasvaa samalla muutaman harppauksen ja kirja jäänee myös paremmin mieleen.
Jäikö vielä joku tärkeä vinkki antamatta? Jaa omasi kirjoittamalla kommentti tekstin alalaitaan tai somessa tunnisteella @Talentchain.
Kirjoittaja
Laura Vainio
Projektipäällikkö Soldem
Välivuoden pitänyt