Talentchainin 7 vinkkiä välivuodeksi

Tämä Laura Vainion kirjoitus ”7 vinkkiä välivuodeksi” julkaistaan osana Talentchainin Työllistymispolut-teemaa, jossa käsittelemme teesejä 2020-luvun työelämätaidoista. Laura Vainio toimii Talentchain-verkoston projektipäällikkönä tavoitteenaan edistää nuorten parempaa työelämää. Tämän lisäksi mm. sivutoimisena myynnin ja markkinoinnin konsulttina, vaikuttavan viestinnän sanansaattajana, puoliammattilaisena joogina ja erittäin itseoppineena kirjoittajana – fiiliksen mukaan. 

Talentchainin 7 vinkkiä välivuodeksi

Välivuosi edessä – mitä teen??? Kun opiskelupaikka ei irronnutkaan, vaikka pänttäsit kuinka ja olit valmistautunut moneen otteeseen pääsykokeisiin, saattaa vastaan tulla blokki. Ei tämän näin pitänyt mennä, v***u. Miksi kaikki frendit pääsivät haluamiinsa juttuihin? Tai sitten mielessä koko ajan olikin toive pienestä hengähdystauosta. Onhan takana monta vuotta pänttäystä ja pärjäämistä, eikä oma suunta ollut edes kovin selkeä tai itse määritetty. 

Molemmissa tapauksissa välivuodelle kannattaa määrittää suunnitelma tai suuntaviivat: 

  • Mitä haluan kokeilla? Nythän siihen tarjoutui oiva mahdollisuus ja runsaasti aikaa. 
  • Mitä jo osaamaani haluaisin syventää? Mistä löydän aiheeseen liittyviä kursseja tai miten pääsen tekemään alan hommia käytännössä? 
  • Mitä olen aina halunnut tehdä? Nyt tarvitsee enää miettiä, miten sinne voisi päästä. 
Katsoitko jo? Talentchain-verkoston parhaat vinkit välivuodeksi.

Välivuotena voit tehdä mitä vaan! 

Ajatus voi olla ihana tai ahdistava. Jos tiedossasi on selkeä tavoite, voit miettiä, mikä seuraava steppi vie sinut sitä kohden. Jos suunta puuttuu, alkaa olo muistuttaa enemmän ajopuuta. Ei hätää. Ota parhaat välivuosivinkit talteen Talentchainin listalta ja aloita ensimmäisten suuntaviivojen tekeminen. Vaikka valittu suunta ei osoittautuisi unelmareitiksi, aina voi palata alkuun. Elämää on vielä rutkasti edessä. 

1. Tee suunnitelma välivuodeksi

Suunnitelma voi olla pikkutarkka tai löyhä, tyyli vapaa. Se voi olla päässäsi, paperilla, Pinterestissä, tulitikkuaskissa, missä vain – kunhan se on olemassa. Suunnitelma palauttaa sinulle kontrollin tunteen ja vie pois ajelehtimisen mielentilasta. Mikä parasta: suunnitelmaa saa muuttaa ja muokata niin paljon kuin itse haluaa matkan varrella. 

2. Matkusta!

Tässä toki mukana pieni pandemiaklausuuli, mutta reissaa niin paljon kuin mahdollista. Reissaa vaikka Suomen sisällä ja ekologisesti kävellen, kunhan reissaat. Turhaan ei sanota matkailun avartavan. Erilaisten kulttuurien kohtaaminen ja tapojen ymmärtäminen tekee sinusta _____ (sivistyneemmän / paremman ihmistuntijan / avarakatseisemman / täydennä itse). 

Jos haluat viedä homman heti seuraavalle tasolle, muuta asumaan itsenäisesti toiseen kaupunkiin tai maahan. On monia tapoja yhdistää työskentely ja matkustelu. Vanhempien helmoista muuttaminen sysää sinut pärjäämään omillasi. Sitähän sinä haluat jo tehdä?

3. Tee töitä

Työnteko vähentää vapauksiasi huomattavasti, mutta vastapalveluksena saat 

  • rahaa 
  • työkavereita 
  • verkostoja työelämään 
  • arvokasta työkokemusta 
  • työelämätaitoja 
  • normaalin päivärytmin 
  • haisun siitä, mitä voisit seuraavaksi tehdä tai mitä et ainakaan missään nimessä halua tehdä. 

Aloita mistä tahansa töistä, joihin pääset vallitsevassa tilanteessa käsiksi. Harva pääsee unelmaduuniinsa heti. Ota työ X oppimiskokemuksena ja välisteppinä seuraavaan työhön tai opiskelupaikkaan. Nyt tärkeintä on saada jalkaovenrakoon eli se ensimmäinen vakituinen työpaikka. Jos et tiedä mistä aloittaa työnhaku, laita CV ja hakemus kuntoon, tiedustele läheisiltäsi ja lähialueen yrityksiltä vapaista paikoista sekä hae töitä Talentchain-verkostolta. 

4. Kartoita työelämätaitoja

Ajan tasalla olevat työelämätaidot voivat olla se erityinen juttu, miksi juuri sinut valittiin tiettyyn työpaikkaan. Työelämätaitoja ovat esimerkiksi myyntitaidot, yhteistyötaidot, liiketoiminnan ymmärrys, etätyöskentelyn taidot – ja lista on loputon. Toisin sanoen kaikki ne taidot, jotka ovat siinä varsinaisen tehtävän ympärillä. (Pssst. Myyntitaidoista lisää kohdassa 7.) 

Mitä valmiimpi paketti olet, ja mitä vähemmän työnantaja joutuu opettamaan sinua työelämän tavoille, sitä houkuttelevampi olet. Jos työkokemusta ei ole, pohdi mitä arvokkaita taitoja olet oppinut harrastustoiminnassa, vapaaehtoistyössä, naapurin ruohonleikkuussa tai lastenhoitajana. Organisointikyky, itseohjautuvuus ja neuvottelutaidot ovat läsnä työelämän ulkopuolellakin.

————————————————————————————————————— 

Tutustu edellisiin Talentchainin blogin työelämätaitoja käsitteleviin julkaisuihin: 

————————————————————————————————————— 

5. Avaa suusi

Välivuosi sen kuin ahdistaa näistä upeista vinkeistä huolimatta. Jos näin on, älä ole yksin ahdistuksesi kanssa. Helppo tapa voi olla jutella suunnitelmista oman kaverin, vanhemman, opettajan tai isomman sisaruksen kanssa. Toisen kanssa juttelu auttaa hahmottamaan, mitä oikeasti haluaa, kun saa ajatukset pois pään sisästä. 

Jos haluat viedä ajatuksesi seuraavalle tasolle, hanki itsellesi mentori tai keskustele Omavalmentajan kanssa. Mentorointi on enemmän työelämään, opiskeluun ja kehittymiseen liittyvää keskustelua sinua kokeneemman kanssa. Omavalmentaja puolestaan auttaa kaikessa omaan elämään liittyvässä eikä keskustelun aloittamiseksi tarvitse olla selkeitä suunnitelmia. Mieti, mikä on se keskustelun taso, jota juuri nyt tarvitsisit. 

6. Valjasta pätevyydestäsi supervoima

Hygieniapassi, C-ajokortti, työturvallisuuskortti. Perusopinnot avoimessa yliopistossa tai kansanopistossa. Iltalukio työn ohella. Tutustu vapaiden online-kurssien loputtomaan tarjontaan. Viittomakielen perusteet. Vieläkö voi suorittaa ATK-ajokortin? Opiskele uuden kielen perusteet, erätaitoja tai uimamaisteriksi. Lataa Microsoft Office -paketti ja käy läpi jokainen toiminto siihen pisteeseen, että osaat ne unissasi. World is your oyster. 

Miksi nähdä kaikki se vaiva? CV:ssä eritelty, henkilökohtainen supervoimasi voi olla juuri se erottava tekijä, joka vie sinut rinnan mitalla kaikista muista hakijoista. Tai oma kiinnostuksen kohde voi löytyä pätevöitymisesi kautta ja auttaa hahmottamaan omaa polkuasi.

7. Ne myyntitaidot

Miten saat ihmiset puolellesi? Miten vakuutat muut? Myyntitaidot ovat kullanarvoiset elämässä, vaikka et mielisikään huippumyyjäksi urallasi. Kaikenlaiset työtehtävät, opiskeluprojektit, työnhaku, potentiaalisen vuokranantajan vakuuttaminen ja jo pelkästään se, mistä tilataan ruokaa porukalla lauantai-illalle, vaativat suostuttelun taitoja, jos haluat edistää omaa agendaasi. Melkein kaikki vuorovaikutus on myyntiä. Miksi ei saman tien opetella myymään? 

Myyntiä on monenlaista. Sitä voi tehdä isoille yrityksille, pienille yrityksille, kuluttajille, kasvotusten, etänä, chatissa, sähköpostilla ja puhelimessa. Sitä voi tehdä aina samalla repliikillä tai asiakkaan tarpeisiin tutustuen. Sitä voi tehdä asiakaspalvelussa, kassalla tai myyjän aloitteesta. Jokaiselle löytyy oma paikkansa, jossa kartoittaa omia neuvottelutaitojaan. 

————————————————————————————————————— 

Millaista myyjän työ on oikeasti? Tutustu Talentchainin #myyjävaihto-videosarjaan, jossa myyjät keskustelevat keskenään myynnistä ja myynnin vierestäkin. Jos kiinnostuit myynnin tehtävistä, hae Talentchainista työpaikkaa ja raksi kiinnostuksen kohteeksi Myynti. 

————————————————————————————————————— 

Tässä oli ensimmäiset Talentchainin 7 vinkkiä välivuodeksi. Jatkoa seuraa kesän aikana. Käy sillä välin katsomassa verkoston viimeisimmät vinkit ja jaa meidän vinkkilistamme somessa. 

Mitä mieltä olit tekstistä? Mitä oma välivuosilistasi sisältää? Kommentoi tunnisteella #Talentchain. 

 

 

Kirjoittaja
Laura Vainio
Projektipäällikkö Soldem
Kokemusrikkaan ja unohtumattoman railakkaan välivuoden pitänyt elämän tutkiskelija