Työnantajille uutta osaamista nuorten mielen vahvistamiseen

Talentchain järjesti historiansa ensimmäisen webinaarin 2.4.2020 otsikolla Nuori mieli: Mielen hyvinvointi osaksi yrityskulttuuria. Nuori mieli -tapahtumien tavoitteena on jakaa ajatuksia ja oppeja siitä, miten ja miksi nuorten mielen hyvinvointia kannattaa vahvistaa työpaikoilla. Alkuun kasvotusten suunniteltu tapahtuma muokkaantui lopulta yllättävän sulavasti Teams-tapahtumaksi, vaikka webinaarin alussa pieniä teknisiä haasteita koettiinkin. Osallistujia oli parhaillaan lähes sata, joten aihe oli selvästi kiinnostusta herättävä.

——————————————————————————————————————

Koe koko tapahtuma uudestaan:

——————————————————————————————————————

Eräs osallistuja kommentoi lopuksi, että olettepa kehittäneet hienon uuden hr-coaching -formaatin. Jälkeenpäin ajateltuna tapahtuman voi hyvinkin nähdä myös tällaisena, vaikkei tämä välttämättä alkuperäinen ajatuksemme ollutkaan. Ehkäpä laitoimme alulle jotain sellaista, josta kehkeytyy vielä tulevaisuudessa jotain täysin uutta!

Tapahtuma oli osa Talentchainin Nuori mieli -tapahtumia ja järjestyksessään nyt toinen saman aiheen ympärillä pidettävä tilaisuus. Tällä kertaa näkökulma oli puhtaasti työnantajalähtöinen. Paljon puhutaan siitä, mitä kaikkia työelämätaitoja nuorilla täytyy olla astuessaan työelämään. Halusimme tämän tapahtuman myötä herättää myös työnantajat miettimään sitä, mitä työelämätaitoja heidän tulisi oppia lisää, jotta työntekijöiden mielen hyvinvointia osattaisiin vahvistaa entistä paremmin yrityksissä. Uskomme, että hyvin voivalla mielellä mahdollistetaan myös yritysten menestys nyt ja tulevaisuudessa.

Synkät luvut

Työeläkeyhtiö Elon Tiina Lautala herätti kuulijat heti alkuun karuun todellisuuteen. Mielenterveyteen liittyvät luvut kertovat synkkää kieltä. Niiden henkilöiden lukumäärä, jotka ovat saaneet sairauspäivärahaa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin liittyvien, on kasvanut 43% välillä 2016 -2019. Tällä on ymmärrettävästi suuri vaikutus niin yritysten kuluihin, kehityskykyyn kuin yksilöidenkin arkeen.

Kuvakaappaus Työeläkeyhtiö Elon Tiina Lautalan esityksestä Nuoren mielen ja työkyvyn haasteet työelämässä
Kuvakaappaus Työeläkeyhtiö Elon Tiina Lautalan esityksestä Nuoren mielen ja työkyvyn haasteet työelämässä.

Käytännön caset ja opit

Tapahtumassa jaettiin useita eri käytännön esimerkkejä siitä, miten eri organisaatioissa on onnistuttu vahvistamaan mielen hyvinvointia omassa yrityskulttuurissa. Innolinkin Atte Pentikäinen ja Päivi Raittila osoittivat oman yrityksensä esimerkin valossa, miten työntekijöiltä löytyy hienosti halua laittaa oma korsi kekoon yhteisen hyvinvoinnin eteen, kun sille vain annetaan tilaa ja asiaa johdetaan.

Saimme kuulla myös Tredun Mervi Junno-Uskin ja Tiina Räntilän opiskeluelämän esimerkin siitä, miten hyvinvointiin liittyviä taitoja voi alkaa vahvistaa jo ennen työelämään astumista. Soldem esitteli webinaarissa oman Puhu Mulle -mallinsa, jolla rohkaistaan koko henkilöstöä puhumaan mieltä painavista asioista matalalla kynnyksellä näihin keskusteluihin erikoistuneille ihmisille. Soldemin henkilöstöjohtaja Maija Niemelä esitteli Puhumalla mieli hyvinvoivaksi -oppaan, joka julkaistaan kevään aikana Talentchainin nettisivuilla.

Veera Lehtismäki: Soldemin Puhu mulle -malli
Veera Lehtismäki esitteli Soldemin Puhu mulle -mallin

Lähijohtaja: kohtaa ensin itsesi, vasta sitten toinen ihminen

Yksi tapahtuman vahvimpia viestejä työnantajille oli se, että muita ei voi auttaa, ennen kuin on auttanut itseään. Oli sitten nuori tai vanha lähijohtamisen ammattilainen, oman itsensä kohtaaminen on kaiken alku. Mitä paremmin ymmärtää omat vahvuudet ja heikkoudet, mitä paremmin osaa rauhoittaa itsensä kiperissä tilanteissa. Mitä paremmin pystyy pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan, sitä paremmin pystyy aidosti kohtaamaan myös toisen ihmisen. Tätä viestiä meille toi erityisesti Heltin työterveyspsykologi Johanna Ojala-Oksala ja Kulttuuriosuuskunta Kajeen Pia Koponen.

Lämmin kiitos vielä kaikille tapahtuman järjestäjille ja tapahtumaan osallistuneille! Tapahtumasta jäi niin innostunut mieli, että jatkoa varmasti seuraa jossain muodossa!

Voikaa hyvin!
Veera

 

Kirjoittaja
Veera Lehtismäki
Toimitusjohtaja Soldem
Intohimoinen ihmismielen tutkija.
Johtamisessa kulkee vahvasti ajatus: Yhteistyötaidot ovat avain yksilöiden ja yritysten menestykseen!

 

——————————————————————————————————————

Tutustu myös edellisiin Nuori mieli -kirjoituksiimme.

——————————————————————————————————————