Yksi nuori ihminen
Aamuni alkoi melko ravistelevasti, kun luin ATK:sta tarinan keski-ikäisestä miehestä – miehestä, joka oli hiljattain päässyt kiinni normaaliin elämään pitkän rikos-, vankila- ja päihdekierteen jälkeen. Tarina oli herättävä ja hurja kuvaus siitä, millainen tuska ja kaikenlainen paha voi joidenkin elämän täyttää. Mutta yksi asia hänen tarinastaan jäi erityisesti mieleeni: mistä tuo kaikki hänen oman kokemuksensa mukaan sai alkunsa. Hän muisteli sitä, kuinka eräänä tavallisena koulupäivänä oli tullut riitaa toisen oppilaan kanssa ja kuinka hän koki olevansa syytön tapahtumaan, mutta saaneensa kaiken syyn niskoilleen ja joutuneensa rehtorin kansliaan puhutteluun. Nuori mies koki, että erityisesti rehtori oli häntä vastaan syyttä suotta. Hänet lähetettiin kotiin kesken päivän ja jonkin hänelle poikkeuksellisen tunnemyrskyn vallassa hän oli potkaissut rehtorin autoon kunnon jäljen. Tästä seurannut kiinnijääminen, pieni tuomio ilkivallasta, huono viranomaiskohtelu, jatkuva epäluottamus koulussa, itsetunnon menetys, vääriin porukoihin ajautuminen jne. jne. – ja pian koko elämä olikin päihteiden, pahenevien rikosten ja toistuvien vankilatuomioiden värittämä. Olisiko hän välttynyt huonolta elämältä ilman tuota yksittäistä tapahtumaa – sitä ei voi tietää – mutta sattuma näyttelee kovin usein merkittävää roolia meidän kohtalossamme.
Työskentelen tänään työllisyydenhoidon parissa ja tapaan paljon yrittäjiä. Mietin monesti sitä, kuinka jokainen nuorelle tarjottu työ voi olla hänen elämänsä kannalta hyvin merkittävä sattuma ja haluan yrittäjiä tästä muistuttaa. Yritysten tehtävä ei ole työllistää vaan tuottaa toiminnallaan voittoa omistajilleen. Tuo kolkko, mutta todellinen toteamus ei tarkoita sitä, etteikö työtä voisi tarjota myös välillisten hyötyjen näkökulmasta: tutustuttamalla nuori työelämän ja yrityksen toimintaan – edes lyhyesti – voi syntyä innokasta ja valmista työvoimareserviä itselle ja yhteiskunnalle. Voihan siinä yhden nuoren elämänpolku sattumalta saada aivan uuden ja oivallisen suunnan.
Keskustelen usein nuorten työllistämisestä erilaisten työnantajien kanssa ja pyrin tuomaan tietoon tämän päivän monipuolisen työllistämisen keinovalikoiman. Mottoni ja missioni onkin, että ”kaiken tekemättömän työn saa teetetyksi”, kunhan vain valitaan oikeat tavat, tuet ja (julkiset) palvelut. Nuorten työllistäminen voi alkaa vaikkapa keikkatyösovellusten (kuten Work Pilots) avulla. Tailor’s House konsepti on moderni oppipoika-kisälli-mestari –malli, jossa nuoren osaaminen räätälöidään yrityksen tarvitsemalle tasolle. Tailor’s House kasvattaa nuoresta osaajan – ohjatusti ja ketterästi – opettelemalla osin työpaikalla ja tarvittaessa lisää koulun penkillä. Nuoret tarvitsevat luotettavan ja turvallisen kosketuksen työelämään jo varhain: kesätyötkin opettavat vastuullisuuteen ja oman elämän tavoitteet voivat kirkastua kokemusten myötä.
TalentChain – nuoria työllistävien yritysten verkosto – on oivallinen tapa jakaa toisilleen kokemuksia nuorten kanssa toimimisesta: nykyisten nuorten löytämisestä, palkkaamisesta ja pitämisestä yrityksessä.
Muistetaanhan vielä, että jokainen nuori on ainutlaatuinen tapaus – myös ollessaan vain se yksi nuori siellä meidän kahdenkymmenen haastateltavan joukossa. Meillä on edessä kaksikymmentä tapausta, nuorella vain yksi tärkeä ja ainutkertainen hetki. Tuo yksi työhaastattelu tai kohtaaminen voi olla hänelle tärkeä sattuma astua uudelle elämän polulle – hyvälle tai huonolle polulle.
Petri Pekkola
Palvelupäällikkö
Tampeeen kaupunki
Työllisyyspalvelut
Yrittäjyys- ja työnantajapalvelut